by Peter vd Schelde

theologische bibliotheek digitaal toegankelijk maken

Het beschikbaar maken van een digitale theologische bibliotheek voor theologisch geïnteresseerden.

54 members support with a monthly amount of 325 € so far.
54 members support with a monthly amount of 325 € so far.

Next goal

 
325 € reached
out of
600 € per month
Dit bedrag is iedere maand nodig om de maandlasten te kunnen betalen en vier boeken te kunnen scannen die dan gratis verspreid worden als PDF-download via een emailbericht.

Beste liefhebber van theologische boeken. Dank je voor het bekijken van mijn pagina op Steady. Ik werk aan een groots project en vraag jou daar aan deel te nemen.

Ik houd van oude theologische boeken. Vooral in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw zijn goede theologische boeken verschenen. De meeste hiervan worden niet meer gedrukt en niet ieder boek kan eenvoudig verkregen worden.

Hoe het begon?

Toen ik een aantal jaren geleden gebruik mocht maken van een professionele scanner met ADF (automatic document feeder) begon ik mijn eerste boeken te scannen. Daarvoor moest ik het boek uit de band losmaken en de rug afsnijden. Dat deed ik bij de eerste boeken met pijn in mijn hart, want soms zijn die oude boeken echt kunstwerkjes om te zien. Maar om een PDF van dat boek te krijgen moest ik wel. Vaak vond ik de kwaliteit van de scan matig en dus ging ik mij verdiepen in mogelijkheden om het scannen te verbeteren. Ik ontdekte dat hiervoor betere scanners en gespecialiseerde software bestaan.

Natuurlijk weet ik dat op websites als Google Books en Archive.org veel boeken te vinden zijn. Toch is het aanbod theologische boeken in de Nederlandse, Duitse en Franse taal daar beperkt. Bovendien ontbreken regelmatig pagina's en is de kwaliteit van de scan vaak slecht. 

Toen de ruimte in mijn boekenkasten niet verder uitgebreid kon worden ging ik boeken opslaan in dozen. Ze staan nu overal. Niet echt handig om een boek te vinden. Uit de nood geboren ben ik begonnen met het scannen van de boeken in die dozen. Inmiddels heb ik een betere scanner en gespecialiseerde software aangeschaft en heel wat uren experimenteren. En een paar keer per week bij een plaatselijke drukker aankloppen met het verzoek of hij zo vriendelijk wil zijn een paar boeken uit de binding te snijden werd ook onhandig. Er moest dus ook een echt snij-apparaat komen.

Het moest professioneler worden

Toen ontstond het idee om het systematisch aan te pakken met het doel ook te kunnen delen met anderen. Daarvoor is nog een betere scanner nodig, duurdere software en een professioneel snij-apparaat. 

Kosten: pfffffft, scanner € 4200,-; software € 2200,-; snij-apparaat € 400,-(tweede-hands, maar had na een maand wel een reparatie nodig van € 800,-) en dan een onderhoudscontract voor de software (€ 55,- / maand), regelmatig mes laten slijpen (€ 75,- / keer), onderhoudsbeurt snij-apparaat (€ 250,- / jaar), verbuiksmiddelen zoals perslucht om het stof uit de scanner te blazen (oude boeken veroorzaken veel stof en gruis) en schoonmaakmiddelen om de lens van de scanner schoon te houden, vervanging van aandrijfwieltjes (setje is € 100,-). Tja en dan nog de aanschafprijs van de boeken en de verzendkosten. 

Ondanks de kosten ben ik inmiddels begonnen. Inmiddels verstuur ik iedere week een email met daarin een downloadlink voor een gratis theologieboek. Als je deze nog niet ontvangt kan je je inschrijven

Om de scans te verbeteren heb ik een cursus gevolgd (€ 750,-) en uren geëxperimenteerd. Gaandeweg kwam ik er achter dat ik betere opslagcapaciteit moet hebben en een backup-systeem dat alles in de cloud opslaat. De hoeveelheid tijd die ik nodig heb om tot een kwalitatief goede PDF van een boek te komen is meer dan ik dacht. 

Voor het verzenden van emails is natuurlijk een goede (veilige) provider nodig die mij zo min mogelijk tijd kost. Het aantal gratis inschrijvingen bij een betrouwbare provider is beperkt, dus dat moest een betaalde dienst worden (op dit moment € 25,- / maand).

Het kan niet zonder hulp van jou

Het is mij wel duidelijk geworden dat het hele idee veel omvangrijker is dan het aanvankelijk lijkt. Ik kan dit niet alleen en heb echt jouw hulp nodig. Allereerst is er bereik nodig - oftewel mensen die iedere week een gratis theologieboek willen ontvangen. Om al het werk echt zinvol te laten zijn heb ik mijzelf als doel gesteld minimaal 5000 mensen iedere week een mail te kunnen sturen met een gratis theologieboek. De landelijke kranten hebben er inmiddels over geschreven en daarmee zijn de eerste 1000 inschrijvingen binnen gekomen. Uit mond-tot-mond reclame zijn er 400 bij gekomen. Nu moeten de inschrijvingen echt binnen komen vanuit mond-tot-mond reclame. In Nederland zijn echt veel meer dan 5000 mensen met interesse in theologieboeken. Hen bereiken met advertenties is onbetaalbaar. Zeker zolang ik de maandelijkse kosten niet gedekt heb. Vertel het anderen door hen uit te nodigen zich in te schrijven. Schrijf er over in je kerk- of gemeenteblad, je blog, je facebook, je twitter, noem maar op. Als iedereen die zich nu heeft ingeschreven er drie inschrijvingen bij weet te krijgen zijn we er al bijna. Dat moet toch haalbaar zijn?

Maar ook financiëel heb ik hulp nodig. Vooral ook omdat de nabewerkingssoftware nog op een oude XP computer draait en niet geïnstalleerd kan worden op een nieuwe Windows 10 computer. Een nieuwe versie van die software kost € 2200,- excl. btw en € 55,- / maand. Zolang er niet voldoende maandelijkse ondersteuning binnen komt kan ik deze aanschaf niet doen.

Ik ben bereid de boeken die ik door de jaren heen verzameld heb op te offeren door de pagina's door de scanner heen te voeren. Er zijn ook mensen die mij dozen vol met boeken gebracht hebben en daar zat soms echt goede titels tussen. Maar om de boeken ook gratis te kunnen delen met anderen via dit project heb ik echt financiële steun nodig. Om dat mogelijk te maken heb ik deze crowdfundingspagina bij Steady geopend. Via dit platform kan je mij maandelijks met een bedrag ondersteunen. Steady doet voor mij al het administratieve werk en het financiële contact met de mensen die mij willen ondersteunen. Hierdoor kan ik mij geheel richten op het scannen van boeken en opschonen van de bestanden.

Met jouw ondersteuning zal ik in staat zijn de maandelijks terugkerende kosten te betalen en kan ik meer tijd besteden aan het scannen van boeken en verbeteren van de scans. 

De kosten die ik maak om tot een goede PDF van een boek te komen liggen tussen de € 90,- en € 175,- per boek. De maandelijkse vaste kosten voor de scanner, snijmachine, messen, onderhoudscontracten en andere gereedschappen bedragen € 185,- per maand (en dan heb ik dus nog geen boek gescand). In deze 185 euro zit ook de aanschaf en het onderhoudscontract van bovengenoemde software. 

Het eerste doel is de vaste kosten en verzending van wekelijkse mailberichten met download gedekt te krijgen. Iedereen kan zich inschrijven en het ontvangen van de mail is gratis. Daarvoor heb ik geen verplichtingen en geen beperkingen gesteld. Tegelijk kan ik het alleen blijven doen als dit doel gehaald wordt. Hiervoor is € 600,- per maand nodig. (185 euro vaste kosten en 4 x 100 euro voor het scannen en opschonen van een boek).

Het volgende doel is dat ik meer boeken per maand kan scannen. Uiteindelijk hoop ik de complete bibliotheek online toegankelijk te kunnen maken in een omgeving waar de boeken gevonden kunnen worden en voorzien zijn van achtergrond-informatie, er de mogelijkheid bestaat met elkaar van gedachten te wisselen. Maar het begint allemaal met het scannen, boek voor boek, één voor één. Geweldig als je meehelpt door een van de ondersteuningspakketten te kiezen. 

Bij ieder ondersteuningspakket doe ik iets extra's. Bekijk ze hieronder en wordt Helper, Ondersteuner, Donateur of zelfs Sponsor.

Samen maken we dit mogelijk.

Peter van der Schelde

Please choose a plan

Plan 1 out of 5: Helper
5 € per month
billed monthly

Iedere Helper krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email.

Plan 2 out of 5: Ondersteuner
12,50 € per month
billed monthly

Iedere Ondersteuner krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email. Daarnaast ontvang je een keer per jaar een geprint en gebonden exemplaar van een van de boeken.

Plan 3 out of 5: Donateur
25 € per month
billed monthly

Iedere Donateur krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email. Daarnaast ontvang je een keer per kwartaal een geprint en gebonden exemplaar van een van de boeken.

Plan 4 out of 5: Sponsor
100 € per month
billed monthly

Voor bedrijven die het gratis theologieboek willen sponsoren. Voor iedere € 100,- wordt één keer per maand de naam van het bedrijf op een sponsorpagina in het boek vermeldt.
Voor meer informatie stuur een mail naar info@over-theologie.nl

Plan 5 out of 5: Adverteerder
285 € per month
billed monthly

Een adverteerder krijgt een keer per maand de mogelijkheid een advertentie te plaatsen in een boek. Er is ruimte voor een beperkt aantal advertenties.
Voor meer informatie stuur een mail naar info@over-theologie.nl

Plan 1 out of 5: Helper
5 € per month
billed monthly

Iedere Helper krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email.

Plan 2 out of 5: Ondersteuner
12,50 € per month
billed monthly

Iedere Ondersteuner krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email. Daarnaast ontvang je een keer per jaar een geprint en gebonden exemplaar van een van de boeken.

Plan 3 out of 5: Donateur
25 € per month
billed monthly

Iedere Donateur krijgt toegang tot bonustitels die niet verspreid worden via de email. Daarnaast ontvang je een keer per kwartaal een geprint en gebonden exemplaar van een van de boeken.

Plan 4 out of 5: Sponsor
100 € per month
billed monthly

Voor bedrijven die het gratis theologieboek willen sponsoren. Voor iedere € 100,- wordt één keer per maand de naam van het bedrijf op een sponsorpagina in het boek vermeldt.
Voor meer informatie stuur een mail naar info@over-theologie.nl

Plan 5 out of 5: Adverteerder
285 € per month
billed monthly

Een adverteerder krijgt een keer per maand de mogelijkheid een advertentie te plaatsen in een boek. Er is ruimte voor een beperkt aantal advertenties.
Voor meer informatie stuur een mail naar info@over-theologie.nl