Saltar para o conteúdo principal

Mondialele de alergare montană

Rezultat foarte bun pentru România în prima zi a Campionatelor mondiale de alergare montană, ce se desfășoară în Thailanda

Prima ediție a Mondialelor de alergare montană (denumirea exactă în engleză este World Mountain and Trail Running Championship) a început cu bine pentru alergătorii români. Mădălina Florea a reușit să se claseze pe locul al 4-lea în proba de Vertical (traseu de 8,5km lungime și +1.065m diferență de nivel), cu un timp de 57min:44sec. Proba a fost cîștigată de către americanca Allie McLaughlin – 55min:15sec, care a fost urmată de către Andrea Mayr (Austria) – 55min:41sec și Maude Mathys (Elveția) – 56min:00sec. La start au fost 56 de concurente. Rezultatele complete se găsesc aici (Abre numa nova janela).

În proba masculină, cei mai rapizi au fost alergătorii kenyeni, ceea ce dovedește că sportivii est-africani își fac simțită tot mai mult prezența și în alergarea montană. Astfel, primul a terminat Patrick Kipngeno – 46min:51sec, urmat de Philemon Kiriago – 48min:24sec și de spaniolul Alejandro Garcia – 49min:03sec.

Urmează alte două zile pline pentru alergătorii români. Sîmbătă are loc proba de Short Trail (38km lungime, cu 2400m diferență de nivel), unde printre favoriți se numără și Denisa Dragomir (proaspătă campioană mondială la Skyrunning și clasată pe locul 8 la ultima ediție a CM, din Argentina, în 2019 – atunci cînd cîștigătoare a fost, să nu uităm, Cristina Simion (Abre numa nova janela)). În această probă sînt înscriși și patru băieți: Leonard Mitrică, Bogdan Damian, Ionuț Zincă, Cristian Moșoiu). Tot sîmbătă se desfășoară și proba lungă (Long Trail), unde România este reprezentată tot de o echipă formată doar din băieți: Valentin Toma, Cătălin Șorecău, Andrei Preda, Raul Butaci.

În fine, duminică va concura și Ingrid Mutter, în proba de Up&Down.

Și acum cîteva detalii despre World Mountain and Trail Running Championship. Această primă ediție a unor probe de alergare combinate (montană, pe distanțe medii și lungi cu cele mai tehnice, pe teren accidentat și de tip vertical) arată că lumea atletismului se schimbă. Dacă pînă acum au predominat și au fost organizate oficial la nivel internațional evenimentele atletice de tip clasic, să le numim așa, respectiv cursele pe distanțe medii și lungi, pe pistă sau pe șosea, tind să ajungă acum în centrul atenției, tot mai mult, competițiile de alergare montană.

Un argument în acest sens este legat de faptul că World Athletics (organismul care reglementează atletismul la nivel mondial) a decis să susțină organizarea primei ediții a Campionatelor mondiale de alergare montană (World Mountain and Trail Running Championships). Aceste campionate, care se desfășoară între 3-6 noiembrie în Thailanda, la Chiang Mai, sînt organizate în comun de către World Mountain Running Association (WMRA), the International Association of Ultrarunners (IAU) și de International Trail Running Association (ITRA).

Peste 900 de atleți de elită din 46 de țări vor concura pe parcursul a patru zile de festival al alergării, într-un format competițional care include curse lungi de 80 km și respectiv 40 km, dar și curse montane de tip vertical (doar în urcare) pentru atleții seniori sau curse montane clasice (traseu și în urcare și în coborîre) pentru atleții seniori și cei U20. Mai multe detalii despre curse se găsesc aici: https://wmtrc2021thailand.com/ (Abre numa nova janela)

Campionatele mondiale – care au fost amînate un an din cauza pandemiei de coronavirus – includ și curse pentru publicul larg (amatorii putînd participa la cursele din 5 noiembrie), dar și alergări de 10 km și respectiv 21 km.

Premiile pentru primii cinci clasați în fiecare dintre cursele pentru atleții de elită pornesc de la 500 USD și ajung la 4 mii USD pentru cei ce vor deveni campioni mondiali.

Situată la 700 km nord de Bangkok, pe malul rîului Ping, Chiang Mai – unde se organizează Mondialele – oferă numeroase peisaje de neuitat și este cel mai mare punct turistic din partea de nord a Thailandei.

0 comentários

Gostaria de ser o primeiro a escrever um comentário?
Torne-se membro de Alerg running&media project e comece a conversa.
Torne-se membro