Skip to main content

Pomozite nam istražiti one priče koje drugi ne istražuju.

Neprofitni medij portal-ostro.hr izdaja Oštro, Centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji.
by uredništvo

Choose your membership

Oštro je neprofitni medijski portal koji se bavi istraživačkim i podatkovnim novinarstvom, ističe pravo na znanje kao jedno od osnovnih ljudskih prava, širi novinarsko znanje te doprinosi obrazovanju budućih generacija novinara.

Financira se dobrovoljnim prilozima, donacijama te iz različitih fondova. Novac prikupljamo i kroz novinarski posao, s objavama u  drugim medijima, kroz radionice, treninge i savjetovanja.

Neprofitni mediji su rijetkost kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, no već su se pozicionirali u svijetu kao društveni i profesionalni korektiv jer odbacuju komercijalnu logiku medijskog djelovanja. Uistinu, zbog različitih faktora novinarstvo se gotovo u potpunosti udaljilo od svoje misije: temeljitog informiranja i kontrole centara moći.

Uredništva imaju sve manje prihoda. Novinarke i novinari napustili su, ili napuštaju, redakcije dok se, s druge strane, neki još bore za ostanak na svojim radnim mjestima i opstanak dobrog novinarstva.

Financiranje portala Oštro je javno.

Jedan od glavnih principa neprofitnih medija je princip radikalne transparentnosti djelovanja i financiranja.  Toga se držimo i u Oštru, no u isto vrijeme smatramo da je trenutak da vas, naše čitateljice i čitatelje, pozovemo da nam se pridružite u našem radu.

Pozivamo vas da postanete dopisni član uredničkog tima portala Oštro što vam donosi nekoliko simboličnih koristi, te predstavlja novost u hrvatskim medijima.

Željeli bismo s vama, dragi budući članovi, razgovarati na povremenim javnim uredničkim sastancima zajedno pretresati teme, koje su društveno relevantne i u javnom interesu. Pri istraživanju tema omogućit ćemo onima koji žele surađivati s našim timom da podijele stručna znanja koja imaju.

Članice i članovi izravno potpomažu naš posao kroz članarinu. Kad nam pomažu u radu, onda su oslobođeni od plaćanja članarine.

Ne možemo raditi besplatno i želimo raditi samo najbolje novinarstvo koje možemo platiti. Bez vas, nema nas.

www.portal-ostro.hr (Opens in a new window)

Latest posts