Saavutettavuus viikottain 11 / 2024
Kelluvat painikkeet käyttöliittymässä
Nykyajan verkkopalveluissa ja varsinkin sovelluksissa näkee paljon kelluvia painikkeita tai muita toiminnallisia elementtejä. Oheisessa artikkelissa käydään lävitse miten näistä saa tehtyä mahdollisimman saavutettavia.
Accessibility options for Floating Action Buttons (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Aloittelijan ohje saavutettavien taulukoiden tekoon
On olemassa kaksi tyyppiä taulukoita: data- ja layout-taulukoita. Data-taulukot järjestävät tiedot käyttäen otsikoita. Layout-taulukot lisäävät rakennetta verkkosivulle, kuten sarakkeita, ja niitä tulisi välttää.Saavutettava data-taulukot käyttävät asianmukaista HTML:ää, kuten taulukon otsikoita, kuvatekstejä ja scope-attribuuttia. Tämä HTML auttaa näkövammaisten lukulaitteiden käyttäjiä ilmoittamalla heille, kuinka monta riviä ja saraketta on, ja kertomalla heille taulukon otsikot ennen kuin he lukevat tiedot solussa. Näin käyttäjä tietää, mihin otsikkoon tiedot liittyvät.Tässä artikkelissa käsitellään miten saavutettava data-taulukko luodaan ja mitä tulee ottaa huomioon niiden luomisessa
Beginner’s guide to accessible tables (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Mitä ottaa huomioon kun suunnitellaan saavutettavaa sisältöä dyslexian näkökulmasta
Itsellekin hieman vieraampi aihe eikä kyseessä ole artikkelia vaan ihan PDF opas jonka on tuottanut Iso-Britannian dyslexia liitto. Hyvin jäsennelty ja selkeä opas jotta jokainen pystyy lukemaan sisältöjä paremmin. Jos lukihäiriö ominaisuudella varustettu henkilö pystyy lukemaan sinun sisältöäsi niin se on todennäköisesti muillekkin helpompaa
Dyslexia Style guide (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Input Masking eli miten tehdä input kentän automaattinen formatointi tehdään saavutettavasti
Giovanin artikkeli käsittelee saavutettavan syötteen peittämistä verkkosivuilla. Siinä korostetaan, että käyttäjien kokemus verkkosivuista paranee, kun syöttökentät on suunniteltu saavutettaviksi. Artikkelissa tarkastellaan erilaisia lähestymistapoja syöttökenttien maskaukseen, kuten koodiesimerkkejä ja niiden käyttöä. Tärkeänä teemana on myös käyttäjien mahdollisuus muokata syöttöä ja kokemuksensa joustavuus erilaisissa tilanteissa.Accessible Input Masking (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
<Main>
tagin tärkeys ja miksi sitä ei käytetä
Todd Libby (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre) käy lävitse artikkelissaan syitä miksi main html tagiä ei käytetä div elementin tilalla. Muutenkin kun puhutaan verkkopalveluiden saavutettavuudesta tulee ensimmäisten asioden joukossa jota käsitellään mukaan semanttinen HTML. Siis main tägi käyttöön.
Main-ly Speaking (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Kuinka luoda kuvailutulkkauksia YouTube videohin
YouTube ei tarjoa natiivisti mahdollisuutta tehdä kuvailutulkauksia videoihin jotka ovat ladattuna palveluun. Tähän on kuitenkin eri tapoja saada kuvailu tulkkaus aikaan vaikka YouTube ei sitä tarjotakaan. Artikkelissa käydään lävitse mitä tulee ottaa huomioon kun tehdään kuvailu tulkkausta.
How to create audio descriptions for accessible YouTube videos (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Saavutettava typografia
Artikkelissa käydään lävitse eri myyttejä mitä tulee kirjaisimiin ja niiden käyttöön Näitä onkin tullut vuosien varrella paljon muutamia vastaan joten ehkä näitä on hyvä käydä lävitse. Oma näkemykseni on tähän asian että täydellistä fonttia ei ole joka käy kaikille koska olemme kaikki yksilöitä mutta jotain perus asioita on varmasti hyvä tietää siinä kohtaa kun olemme fonttia valitsemassa.
Accessible Typography (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
WebAim kysely ruudunlukijan käyttäjille nro 10
Taas on se aika vuodesta tai no tämä on tehty 2023 joulukuussa - 2024 tammikuussa. Kyselyyn on voinut vastata ruudunlukijan käyttäjiä ympäri maailmaa ja se on isoin yksittäinen kysely mitä meillä on tietona siitä miten ja millä ruudunlukijoita käytetään.
Tässä on paljon tutustuttavaa mutta se auttaa siinä jos on vähän mahdollisuuksia testaamiseen niin mihin kannattaa panostaa.
Screen Reader User Survey #10 Results (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)