Saavutettavuus viikottain 13 / 2024
Hei heti ensimmäisenä pahoittelut että hieno numerointi järjestelmäni lähti heti väärille raiteille. Tarkoitus oli pitää mukana viikon numero jokaisen kirjeen yhteydessä jolloin niihin on helppo viitata. Nyt kuitenkin lähdin liikkeelle väärällä viikon numerolla joten kahden edellisen kirjeen numerointi ei täsmää ilmestymis viikon kanssa.
Kalle Lahtinen
Hyvä vaihtoehto teksti
TPGi on laatinut ohjeistusta miten tehdään hyvä vaihtoehtoinen teksti. Tällä joidenkin tutkimusta mukaan kattaa suurimman osan saavutettavuus haasteista mitä verkko palveluissa on joten tästä löytyykin paljon ohjeita miten ja millainen on hyvä vaihtoehtoinen teksti.
What Is Alt Text and How to Write It (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Tee enemmän vähemmällä Aria:n käytöllä
Tämä itseasiassa podcast mutta kuten kaikissa saavutettavissa podcasteissä niin tästäkin on tehty teksti versio. Eli voi kuunnella tai lukea mitä asioita Aria:sta tässä käsitellään.
Artikkelissa / podcastissä käydään lävitse ARIA:n perusteita ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun tätä käytää. Miksi jossain tilanteissa on parempi olla ARIA:aa käyttämättä ja miksi jossain tilanteissa sitä kannattaa käytää. Tämä ei toki ole yhtä kattava kuin MDN:n Aria ohjeet (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre) mutta hyvä ensi kosketus aiheeseen.
057: Do More With Less ARIA With Michaela Lederman (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Digitaalisen median saavutettavuudesta
WebAIMin blogikirjoitus sukeltaa syvälle WCAG:n käsitteisiin, jotka liittyvät digitaalisen sisällön saavutettavuuteen. Kirjoituksessa käsitellään erityisesti termejä "vaihtoehto aikasidonnaiselle medialle" ja "media-alternatiivi tekstille", avaten näiden kummankin merkitystä ja niiden vaatimuksia selkeästi ja ymmärrettävästi. Kun puhutaan aikasidonnaisen median vaihtoehdoista, tarkoitetaan sitä, kuinka ääni- ja videomateriaaleille voidaan tarjota saavutettavia sisältövaihtoehtoja. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi tekstitysten tai käsikirjoitusten hyödyntämistä, jotka mahdollistavat sisällön saavuttamisen myös kuulovammaisille henkilöille. Toisaalta, kun keskustellaan media-alternatiivista tekstille, käsitellään multimedia-kokemuksen tarjoamista tekstille vaihtoehtona. Tässä yhteydessä on keskeistä, ettei multimedia esitä enempää tietoa kuin mitä itse teksti tarjoaa, jotta sisältö säilyy yhtä saavutettavana.
Blogikirjoitus korostaa, että selkeän merkinnän käyttö on tärkeää, kun media toimii tekstille vaihtoehtona, jotta WCAG-vaatimukset täyttyvät. Tämän selityksen kautta WebAIM pyrkii edistämään ymmärrystä siitä, kuinka digitaalisen sisällön tekijät voivat tehdä tuotoksistaan kaikille saavutettavia, varmistaen, että kukaan ei jää tietoyhteiskunnan ulkopuolelle teknisten esteiden vuoksi.
Progressiivisten lomakkeiden valikointi osa 3
Keksi edellistä osaa olikin jo edellisissä kirjeissä. Kolmannessa osassa käydään lävitse valita laatikoiden (checkbox) validointia. Kyseessä on kattava esimerkki miten tämä voidaan hoitaa.
Open AI:n ChatGPT4:stä apua kuvan tunnistamiseen
Elämme nyt tekoälyn aikakautta. Tästä voi olla jatkossa hyötyä kehitystyössä ja työkaluja tulee nyt kovalla tahdilla. Omien tekstailujen perusteella varsinkin ChatGPT Vision pystyy melko tehokkaasti luomaan hyviä vaihtoehtotekstejä. Kuitenkin varsinkin tuote kuvissa missä on paljon asioita se vielä hieman kompastelee. En kuitenkaan usko että menee kovin kauan että kuvan tunnistus on sillä tasolla että meillä ei ole mitään syitä lisätä esimerkiksi vaihtoehto tekstejä jokaiseen kuvaan johon se kuuluu.
JAWS ruudunlukijaan myöskin kuvan tunnistamista
JAWS (Job Access With Speech) on ollut pitkään uraa uurtava ruudunlukija Windows käyttöjärjestelmällä. He eivät ole jääneet myöskään laakereille makaamaan vaan ovat lisänneet kuvantunnistus ominaisuuksia myös omaan ruudunlukijaansa.
Saavutettavuus ja digipalvelulain vaatimukset
Aluehallinto virasto on tehnyt todella kattavan kokonaisuuden jossa saa juuri Suomen saavutettavuus lainsäädäntöä ja tulkintaa kohtaa hyvää ja laadukasta opastusta. Lopussa saa myös suorituksesta sertin jos sille on tarvetta. Vaikka itselle oli paljon tuttua niin aina sitä jotain uutta tulee ja vanhat jutut muistuu mieleen ihan uudella tavalla. Täysi suositus tällä
Saavutettavuus ja digipalvelulain vaatimukset (S'ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Työkalu sokeiden ja näkövammaisten kaavioiden tekoon
MIT on luonut työkalun jolla sokeat sekä heikkonäköiset voivat luoda kaaviota datasta. Yleisesti nämä ovat olleet haastavia varsinkin sokeille käyttäjille mutta tässä on ratkottu yleisiä ongelmia innovatiivisillä tavoilla. Ehkä joku päivä saamme vastaavia kaaviota myös vaihtoehtoina nykyiselle esitystavalle.