Skip to main content

Vaccinurile COVID sunt sigure în timpul sarcinii.

Orice nouă boală infecțioasă este necunoscută femeilor însărcinate, deoarece ar putea afecta sarcina și fătul în curs de dezvoltare. Din această cauză, de la începutul pandemiei, a fost acordată o atenție deosebită efectelor COVID asupra femeilor însărcinate.

Acum, după 18 luni de monitorizare, medicii și cercetătorii și-au construit o imagine bună a riscului. Au descoperit că femeile însărcinate nu sunt mai susceptibile de a lua COVID decât cele care nu sunt însărcinate și că majoritatea femeilor însărcinate infectate cu SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID - au simptome ușoare sau nu au simptome și nu experimentați complicații grave. De asemenea, este rar ca mama să transmită virusul la făt în uter.

Cu toate acestea, unele femei însărcinate cu COVID se simt grav bolnav. Dacă se întâmplă acest lucru, crește riscul nașterii premature, fiind internat la terapie intensivă. La fel ca în populația generală, femeile însărcinate care sunt obeze sau de etnie neagră sau asiatică sunt mai susceptibile de a obține COVID sever.

Aceste rezultate slabe sunt probabil legate de efectul SARS-CoV-2 asupra placentei. Placenta este structura din interiorul uterului care transmite oxigenul și substanțele nutritive de la mamă la făt și îndepărtează deșeurile în cealaltă direcție. O infecție virală poate perturba funcția placentei, ducând la naștere prematură și, în cel mai rău caz, moartea fătului în uter.

Nu există nicio modalitate de a prezice care sunt gravidele care vor avea în mod specific cele mai severe răspunsuri la infecția cu SARS-CoV-2. De asemenea, gradul de deteriorare a placentei nu pare să se coreleze cu cât de rău este gravida. Aceasta înseamnă că trebuie să protejăm toate femeile însărcinate de infecție cât mai bine posibil.

Sfaturi pentru femeile gravide se schimbă

Din iulie 2021, unul din cinci pacienți cu COVID din Anglia care s-au îmbolnăvit critic și au necesitat ventilație au rămas însărcinate. Aceasta înseamnă că, în această perioadă, o treime dintre femeile aflate în terapie intensivă care aveau între 16 și 49 de ani (în vârstă de reproducere) erau însărcinate.

Un semn pentru un centru de vaccinare NHS COVID

Anterior, numai femeile însărcinate, vulnerabile din punct de vedere clinic, erau sfătuite să se vaccineze.

Aceste femei nu au fost vaccinate, ceea ce explică de ce au reprezentat o proporție atât de mare de cazuri severe. Majoritatea erau deja însărcinate când a început programul de vaccinare din Marea Britanie și nu luaseră un vaccin, deoarece nu existau recomandări clare pentru a face acest lucru. Până de curând, vaccinurile COVID erau recomandate doar femeilor însărcinate „vulnerabile din punct de vedere clinic”.

Cu toate acestea, acest sfat sa schimbat recent. Având în vedere că riscurile COVID în timpul sarcinii devin mai clare, lipsa vaccinării lăsând femeile gravide mai susceptibile la COVID sever și fără semne că vaccinurile ar fi dăunătoare sarcinii, guvernul și Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă acum tuturor femeilor gravide să vaccinati-va pentru COVID.

Fără creșterea efectelor secundare

În populația generală, s-a demonstrat că vaccinurile COVID scad șansele de a prinde SARS-CoV-2 și sunt extrem de protectoare împotriva dezvoltării COVID severe chiar și atunci când se produce infecția.

Studiile de supraveghere din SUA și Marea Britanie au arătat că vaccinurile ARNm COVID - cele dezvoltate de Moderna și Pfizer - sunt eficiente și în timpul sarcinii și nu există probleme de siguranță.

Vaccinarea în timpul sarcinii este asociată cu un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2. Datele din Ontario din Canada au arătat, de asemenea, că nu există dovezi ale unui risc crescut de avort spontan legat de vaccinurile COVID.

Unele efecte secundare ale vaccinului par a fi mai puțin frecvente la femeile gravide.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, în mod specific efectele secundare ale vaccinului la femeile gravide. Studiile au arătat că ratele de erupții cutanate, febră și oboseală severă după vaccinare sunt comparabile la femeile însărcinate și cele care nu sunt însărcinate și că durerile musculare, rigiditatea articulațiilor și cefaleea sunt de fapt mai puțin frecvente la cei gravizi. Rata acestor efecte secundare nu a fost afectată de trimestrul de sarcină în care a avut loc vaccinarea.

Riscul pentru mamă și bebeluș din cauza unei infecții cu SARS-CoV-2 este mult mai mare decât riscul cauzat de orice posibil efect secundar al vaccinului. În timp ce unii susțin că nu știm care vor fi efectele pe termen lung ale vaccinării asupra copilului, putem face câteva ipoteze logice cu încredere.

Alte vaccinuri (cum ar fi cele pentru tuse convulsivă și gripă) sunt administrate în mod obișnuit femeilor însărcinate. Aceste vaccinuri, la fel ca vaccinurile ARNm COVID, nu traversează placenta, ceea ce reduce riscul de efecte secundare pentru copil. Întrucât aceste alte vaccinuri administrate în mod obișnuit în timpul sarcinii nu provoacă efecte secundare pentru copil, nu există niciun motiv care să sugereze că vaccinurile COVID ar fi, de asemenea.

Cu toate acestea, anticorpii COVID pe care mama îi produce datorită vaccinării traversează placenta și vor trece în laptele matern pentru a fi dat și bebelușului.

Autori:

April Rees

Cercetător doctor în imunologie, Universitatea Swansea

Catherine Thornton

Profesor de imunologie umană, Universitatea Swansea

0 comments

Would you like to be the first to write a comment?
Become a member of sudvest and start the conversation.
Become a member