Skip to main content

Koningsdagvierders Amsterdam mogen één blikje lauw bier per persoon bij zich hebben

Na twee jaar maakt Amsterdam zich op voor de eerste Koningsdag zónder coronaregels. Om overlast van dronken feestvierders zoveel mogelijk te voorkomen, hanteert de stad morgen de 1-blikje-bier-regel. Groningen weert uit veiligheidsoverwegingen alle alcohol in glas of blik.

e gemeente Amsterdam wijst feestvierders op de website (Opens in a new window) op de bestaande regels om Koningsdag in goede banen te leiden. ‘Voor veel mensen hoort bij een feest ook een drankje. Maar overmatig alcoholgebruik kan onveilige situaties en problemen opleveren’, schrijft de stad. Mensen wordt aangeraden op straat niet meer dan ‘één stuk alcohol’ bij zich te hebben. ‘Een thuistap of sixpack geldt als meerdere stuks.’

Winkels in het centrum van Amsterdam moeten zich ook aan regels houden. Winkels mogen maximaal één alcoholhoudende consumptie per klant verkopen, dus over de toonbank mogen geen kratjes of sixpacks bier gaan. De drankjes mogen niet gekoeld zijn én detailhandelaren mogen geen kraampje voor hun winkel neerzetten.

Ook moeten ze in de gaten houden of de klanten niet al te diep in het glaasje hebben gekeken, want verkoop aan een dronken klant is uit den boze. Particulieren mogen geen alcoholische drank verkopen, net als winkels die dat normaal gesproken ook niet mogen. ‘Dat is voorbehouden aan de horeca’, waarschuwt Amsterdam.

De NS zet honderden extra medewerkers en schoonmakers in om alles in goede banen te leiden op de stations. Er wordt verwacht dat alleen naar Amsterdam al 200.000 mensen met de trein komen. ,,Daarom roepen we iedereen op goed rekening te houden met de verwachte drukte. Neem desnoods een trein later als het te druk is”, laat een woordvoerder weten. 

Vanavond en morgen geldt er een speciale ‘Oranjedienstregeling’. ,,Vannacht rijden er langere treinen van en naar Den Haag en Utrecht en stoppen de treinen extra op enkele tussengelegen stations, op deze manier kunnen reizigers om middernacht ook gewoon naar huis.’’

In treinen en op stations in heel Nederland is alcohol op Koningsdag verboden.

Handhaving

De regel geldt van 06.00 uur tot middernacht. Het is overigens geen nieuwe richtlijn, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. ,,Dit is jaren geleden al ingevoerd.” Overigens wordt er onder de feestvierders niet heel streng op gehandhaafd. ,,Dat is niet te doen, we hebben niet eindeloos veel politieagenten. Het is vooral iets waar de supermarkten op moeten letten, die mogen per persoon maar één blikje of flesje alcohol verkopen.”

In de binnenstad van Groningen wordt geen alcohol in glas en blik verkocht. ‘Zo zorgen we dat iedereen veilig kan feestvieren’, schrijft de gemeente op zijn website. Feestvierders mogen drank in glas of blik niet meenemen de binnenstad in. ‘U kunt hierop worden aangesproken. U moet uw drank inleveren en u kunt een boete krijgen.’

Zeker een supermarkt in Groningen wijst klanten vandaag al op de regel via een affiche en stelt morgen ook geen alcoholvrij bier in glas of blik te verkopen, om ‘verwarring en discussie te voorkomen’. Ook in Eindhoven geldt  een glas- en blikverbod. Bij het station is een ‘omschenkpunt’, waar reizigers hun drankjes in een plastic beker kunnen gieten. In Maastricht, waar de koninklijke familie Koningsdag viert, zijn geen speciale maatregelen tegen alcoholoverlast.

Rosé slobberen op een sloep

Op Koningsdag geldt ook als de officieuze opening van het Amsterdamse vaarseizoen. De politie daar gaat met een nieuw team streng controleren op varen onder invloed of ander gevaarlijk vaargedrag, schrijft Het Parool (Opens in a new window). ,,Als op de weg vijftig cabrio’s zouden passeren waarin iedereen aan de rosé zat, inclusief de bestuurder, zou iedereen dat idioot vinden. Op het water vindt men dat normaal”, zegt teamleider René Bultstra van het Team Verkeer van de Amsterdamse politie.

Voor varen onder invloed gelden forse boetes, gelijk aan die op de weg, vaak van zo’n 1000 euro.

0 comments

Would you like to be the first to write a comment?
Become a member of Holland Report and start the conversation.
Become a member